Fri frakt över 499 Kr

Leverans 1–3 dagar

Dam
Herr
Utrustning
Fiske
Varumärken
Vildland

Varukorgen är tom

Vandring I fjällöringarnas dal

Under mörka vinterkvällar har Anders och jag suttit framåtböjda över fjällkartor för att hitta det där smultronstället vi alla drömmer om. Ginklara jokkar och sjöar fulla med vackra fjällöringar! Gärna långt i från bebyggelse, leder och stigar.

Text & Bild: Paul Svensson

Så en dag i juli satte vi oss i bilen och efter nästan sexton timmar i bil nådde vi bokstavligen vägs ände. Efter att kört några mil på skakiga grusvägar stannade vi vid en vändplats. Härifrån startade vi vår vandring mot kommande äventyr.


Med tunga ryggsäckar och glada sinnen startade vi vår vandring i fjällskogen. En märklig och spännande känsla att bara ge sig ut i otrampad terräng. Efter några kilometer kom vi ut på fjället och en brant stigning upp på kalfjället började.


Efter fem tunga timmar på fjället nådde vi vår tilltänkta lägerplats vid en fjällsjö omgiven av vackra fjäll.


Tältet sattes upp på rekordtid! Vi ville fiska så fort som möjligt. Våra flugspön monterades ihop och jag knöt på en muddler. Redan i andra kastet tog en liten men urstark öring flugan och gjorde flera hopp. Äventyret hade inte kunnat börja bättre!

Trots kyla och en kall vind lyckades vi fånga flera starka öringar under kvällen. Med trötta ryggar och stela ben slocknade vi bägge som ljus i tältet.

Nästa dag vaknade vi till en kall morgon. Direkt efter frukost var det dags att gå på upptäckarfärd. Målet var att vandra till en jokk och på vägen fiska av alla de små sjöar och jokkar som vi passerade.

När vi nådde fram blev vi helt förstummade av den så vackra, helt ginklara jokken, med dess alla stenformationer, forsar och små vattenfall. Bakom varje sten stod det kämpaglada öringar och jag tror aldrig jag fått så många öringar under en dag. Vandringen uppströms denna fjällörings dal är bland de vackraste vandringar vi gjort. Små korta forsar och längre sel avlöpte varandra.

Anders lyckas kroka en öring som står knepigt till på en nacke ovan ett mindre vattenfall. Med stor dramatik och en kraftig press lyckas Anders till slut håva öringen precis innan den drar ner i forsen. En av resans vackraste öringar.


På vägen hem passerade vi några mindre sjöar som vi ville prova. Vi hade ingen aning om de höll någon fisk. Plötsligt ser och hör vi snabba vak i vågorna. En kläckning av små ljusa nattsländor har fått igång öringarna. Vi lägger ut våra nattsländeimitationer och det dröjer inte länge innan bägge står med böjda spön och skrikande rullar. Öringarna är urstarka och vi får kämpa hårt med att få öringarna i håven.

Öringarna här är bland de vackraste vi skådat. Bukarna lyser gula som sedan går över i en orange nyans på sidorna, full med svarta och röda prickar.


Vi vandrar hemåt med stora leenden på våra läppar och avslutar kvällen med en underbar måltid och ett kåsa kallt rött vin. Anders lyckas trolla fram en chokladpudding till efterrätt och jag skulle aldrig vilja byta bort denna middag på kalfjället med någon annan restaurang!

Under veckan som kommer vandrar vi på fjället och provar nya vatten varje dag. Vi hittar öring i nästan alla vattendrag och trots att sommaren inte riktigt kommit igång i dessa fjäll vakar det öring under korta vakperioder när små nattsländor kläcker.


Vi har bäst fiske med nattsländeimitationen cdc & elk. När vinden är besvärlig och fisken inte vakar fungerar den klassiska streamern svart Wolly Bugger väldigt bra.

När vi vandrar hemåt efter en veckas intensivt fiske är ryggsäckarna betydligt lättare och belöningen som väntar i bilen i form av en påse lösgodis är nästintill gudomlig! 

UTRUSTNING


Fiskeutrustning:

- Två flugspön, klass 5 och klass 6. Klass 5 spöt till torrflugor och klass 6 spöt till streamers. Bägge spöna får plats i en spötub. Jag har alltid bägge spöna tacklade så att det går lätt och smidigt att byta

- Tre flugrullar (en reservrulle)

- Två flugaskar

- Peang

- Håv

- Tafsmaterial


Flugor:

Det är alltid lite spännande att komma till ett nytt vatten. Man har inte riktigt koll på vilka flugor som gäller just där och då. På många platser är det nattsländor som är stapelföda och det är väl det mönster jag använder allra mest. Om det inte kläcker några insekter och vaken uteblir funkar det nästan alltid att fiske med en streamer.


Om jag måste välja fem flugor att ta med blir det dessa:

1. Cdc & elk. Min absoluta favoritfluga. Binder man den lite

nätt kan man också fiska den när dagsländor kläcker. Har

alltid med mig dessa i storlekarna 18-10

2. Streaking Caddis. En fluga som fångar fisk överallt. Jag

kör med storlekarna 14-8

3. Nattsländepuppa i sälhår eller foam

4. Muddler med vinge av ljusbrun zonkervinge

5. Svart Wolly Bugger


Ryggsäck:

Det finns en uppsjö av ryggsäckar på marknaden. Valet av ryggsäck beror på hur mycket du behöver packa utifrån hur länge du skall vara ute i vildmarken. Vi rekommenderar att man går till en välsorterad butik som har kunskap om vilka ryggsäckar som funkar just för dig och dina behov.


Tält:

Ska man bo på fjället, utan mobilteckning eller närhet till civilisation måste tältet klara hårda förhållanden. Vi hamnade i oväder med 2-3 plusgrader då är det väldigt viktigt att kunna krypa in i ett tält som håller för fjällets nyckfulla väderomslag. Till exempel Helsport och Hilleberg gör tält som klarar våra förhållanden i fjällen.


Sovsäck:

För fjällvistelse under sommartid fungerar sovsäckar med trivseltemperatur på -2-5 grader bra. Kan man välja en så lätt sovsäck som möjligt gör det stor skillnad för vikten i slutändan.


Liggunderlag:

Det finns olika typer av liggunderlag, allt ifrån den klassiska i cellplast till uppblåsbara liggunderlag. Vi använder uppblåsbara liggunderlag med isolering för bästa komfort. När man ligger ute i flera dygn är det viktigt att kunna sova bra för maximal återhämtning.


Kläder:

Är det något klädesplagg man skall prioritera när det gäller vandring på fjället så är det kängorna. När man ska vandra med tung ryggsäck ut på fjället i flera dagar där det inte finns några vandringsleder och stigar måste kängorna vara stabila och hålla vätan ute. Jag rekommenderar skalkängor framför kängor med membran som tex gore-tex. En känga med membran tar väldigt lång tid att torka om den blir blöt. En skalkänga torkar mycket snabbare. Jag använder Lundhags Jaure Light som är en ganska lätt men ändå stabil känga. Mitt tips är att prova kängor i butik. Det är verkligen viktigt att hitta en känga där foten sitter stabilt och inte klämmer någonstans. Många kängor behöver en viss inkörstid innan de sitter skönt.

Under kängorna är det strumpor i merinoull som gäller. Först en tunnare socka (liner) och en tjockare utanpå den. Det minimerar risken för skavsår. Merinoull har en fantastisk förmåga att fungera bra både när det är varmt eller när det är kallt. Även när sockorna blir blöta håller de fötterna varma. Dessutom torkar de snabbt och är mer eller mindre luktfria efter en stunds vädring. Närmast kroppen använder jag ett nätunderställ i merinoull från Termo som fungerar bra i både varma och kalla förhållanden.


Jag vandrar gärna i skjorta. Min favorit är Lundhags Jaksa som är en luftig skjorta som samtidigt klarar myggen och torkar snabbt.


När det gäller byxor tycker jag den viktigaste egenskapen är att de andas bra och torkar snabbt. Lundhags Makke är en byxa som har bra fickor och bra ventilationsdragkedjor. I benfickan får jag plats med myggmedel och kåsan som används ofta för att dricka i de klara fjällbäckarna och jokkarna.


När det gäller jackor väljer jag bort membranjackorna. Dessa blir för varma och även om andningsförmågan är bra så blir man svettig i dessa. Jag tycker en vandringsjacka skall vara skaplig vindtät, men framförallt andas bra och tåla lätt regn. Blir det kraftig nederbörd har jag alltid med mig ett tunt och lätt regnställ. Jag har testat Lundhags Makke jackan under en säsong och det har alla de egenskaper som jag tycker en vandringsjacka skall ha. Den är lätt, håller vinden borta och andas mycket bra. I fickorna får man plats med karta, mobiltelefon och handskar.

För kalla dagar eller när man sitter still är en lätt dunjacka att rekommendera. Det finns varianter med dun eller med syntet. Dessa jackor är väldigt lätta och tar liten plats i packningen.


Kök:

För vandring under sommartid fungerar gaskök utmärkt. Både Trangia och Primus har flera modeller som är lätta och fungerar mycket bra.

Valet av brännare är också en detalj som kan vara värt att fundera över. Det finns brännare som har en större diameter och fungerar bättre när man använda stekpanna.


En vattenflaska från Nalgene med måttenheter underlättar matlagningen och kan också användas för att blanda varm choklad eller fruktsoppa. Man kan också ha den som värmeflaska i sovsäcken kalla nätter.


Mat:

Det allra enklaste och lättaste måltiderna att bära med sig är frystorkat. Blå Band och Adventure foods har flera goda rätter med högt energiinnehåll. Det är bara att tillsätta kokande vatten och återsluta påsen så är måltiden klar efter 10 minuter. Man kan också torka mat hemma ganska enkelt och få till riktigt goda måltider. 


Jag kan varmt rekommendera författaren och friluftsentreprenören Eric Törnblads bok Fjällmat som innehåller flera enkla recept och tips på hur man kan torka mat hemma. Ibland behöver man lyxa till det med några godsaker som kan höja moralen de dagar det är lite tungt. Chokladpudding kan rädda vilken domedag som helst!


Vi packar zipppåsar med dagens innehåll av frukost, lunch, mellanmål och middag. Det gör det enkelt att packa maten och man har kolla på vad som går åt i matväg.


Jag brukar ha följande innehåll i min matpåse:

- Fjällgröt: 2 dl havregryn, två matskedar pulvermjölk, en matsked torkad blåbärssoppa, salt, chiafrön. Vill man ha en snabbare tillagningstid kan man mixa innehållet. Innehållet lägger jag i en zippåse.

- 1-2 påsfrystorkad rätt från tex Blå Band.

- 2 st powerbars

- 1 liten påse med nötblandning

- 1 litet paket russin

- 1 påse resorb

- 2 ölkorvar


Övrig utrustning:

En bra kniv är ett måste. Jag använder Morakniv Bushcraft som klarar att klyva ved och rensa fisk och den kan användas med tändstål. Dessutom är kniven prisvärd. 

Vi använder Cookies för att förbättra vår sida och ditt äventyr. Du godkänner användningen av cookies genom att stänga denna ruta eller surfa vidare på webbplatsen.
OK

INTO THE WILD


Vi är rädda om den fina natur vi har och vill kunna njuta av den under en lång tid framöver. Därför säljer vi bara produkter och tjänster som vi tror på och som du kommer kunna använda under en lång tid framöver. Välkommen att besöka vår upplevelsebutik i Borås. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Besök vår Instagram
Besök vår facebooksida
Besök oss på Youtube

ÖPPETTIDER: MÅNDAG-FREDAG 10–18
LÖRDAG 10–15 · SÖNDAG 11–15

VILDLANDSFABRIKEN AB · GETÄNGSVÄGEN 38
504 68 BORÅS, SVERIGE · TEL: 033-41 15 66
0704-93 74 46 · KUNDSERVICE@VILDLAND.COM