Fri frakt över 499 Kr

Leverans 1–3 dagar

Dam
Herr
Utrustning
Fiske
Varumärken
Vildland

Varukorgen är tom

Upptäck ståpaddling

Att sakta ta sig framåt på ett stilla vatten eller susa fram på höga vågor. Allt du behöver är en bräda och en paddel. Variationen på hur och var du kan paddla och att det är en aktivitet som passar alla åldrar och tillfällen är nog att den har blivit så populär.

Text & Bild: Maria Cerboni / Pontus Ny / Jens Kjellerup

Vi har pratat med Maria Carboni från Ståpaddla.se som har bidragit stort till att denna härliga vattenaktivitet blivit så stor i Sverige.

MARIA CERBONI har under flera år delat Ståpaddling och yoga på många olika platser runt om i världen och är omtyckt för hennes avslappnade och fria inställning till rörelse i kropp och själ. Hennes grundinställning är att rörelse med "natural movement" är något alla behöver och oavsett på land eller på bräda så kan alla deltaga oavsett kropp eller tidigare erfarenheter. Maria arbetar för att ståpaddling och yoga ska bli mer tillgängligt och sträcka sig bortom samhällsklasser, grupperingar och ideologier. Det handlar inte om hur din kropp ser ut, eller om du tidigare har tränat mycket eller är vattenvan. Det handlar inte om att prestera eller få en speciell kropp, eller bli som någon annan. Det handlar om röra sig på en bräda i vattnet på ett gott och enkelt vis och på samma gång uppelva magisk natur!

Men vad är egentligen ståpaddla eller SUP som det också kallas? - SUP är en förkortning av stand up paddling. På svenska även kallat ståpaddling. Den moderna formen av SUP kommer från Hawaii där vissa surflärare började använda paddel och en mer flytkraftig surfbräda för att kunna stå upp och övervaka sina surf-elever.

Vilka varianter av SUP finns det? - Förenklat sett finns det paddling på platt vatten eller i vågor. Och inom de områdena finns det flera olika variationer. Många börjar med enklare paddling på platt vatten, och utvecklar sedan detta till paddling bland vågor eller fastnar för turpaddling och race.

Vilka fysiska förutsättningar krävs? - Egentligen räcker det att kunna stå upp och hålla en paddel för att på egen kraft driva sig framåt på vattenytan. Paddlar man med rätt teknik så använder man sig delvis av gravitationen och man engagerar stora muskelgrupper som inte kräver större fysisk insats. Att lugnt staka sig fram på ett par längdskidor är egentligen väldigt likt ståpaddling.

Att vara i och på vatten ger verkligen en känsla av att vara mitt i naturen. Men får inte glömma att vi är där på naturens villkor, tänk alltid på säkerheten. Vad bör man ha koll på innan man ger sig ut på en SUP? - Som nummer ett gäller alltid att ha koll på väder och vind. Samt att skaffa kunskap om den specifika platsen man väljer att paddla på. Paddlar man själv skall man meddela rutten till någon. Bär alltid leash (fot-koppel) och flytväst vid turpaddling.

“Jag har så dålig balans, jag skulle inte klara av att stå kvar på en bräda”. Behöver man öva sin balans innan man ger sig på ståpaddling? - Kan man stå upp på land och säga att man har dålig balans, så kan man stå upp på en bräda och säga samma sak! Man behöver alltså inte öva sin balans innan man ställer sig på en bräda. Däremot kommer balansen att övas upp av att man står på brädan

Vad har man på sig? Blir det inte kallt om fötterna? - Nordiska förhållanden är omväxlande i väder och säsonger, och man måste anpassa efter aktuell situation. Men hellre för varmt klädd än för kallt. Nerkylning går fort. När det är varmt i luft och vatten kör man oftast i exempelvis shorts och flytväst. Vill man kunna bada lite mer, eller om det är kyligare, då är en våtdräkt bra. Är det riktigt kallt så gäller torrdräkt. Skönast är att paddla barfota, och det kan man vara under hela sommarsäsongen. Men då temperaturen går ner så får man köra i våtskor.

Utöver kläder, vad mer bör man ha med sig på en tur? - Den personliga säkerhetsutrustningen i form av flytväst och en vattenskyddad mobiltelefon skall alltid med. Vätska i någon form, och kanske något att knapra på vid pausen på en klippa är gott.

Vad behöver man tänka på när man planerar en tur? Hur långt kan man ta sig på en dagstur? - Först måste man ha viss koll på sin paddlingskapacitet. Och planen måste vara gjord utifrån rådande vädersituation. Vind och stark ström kan flerdubbla energiåtgången och sträckan måste planeras utifrån det. Längden på en dagsrutt är alltså helt beroende på paddlaren, vädersituation och till viss del utrustningen.

Vi har hört att det finns SUP-brädor för fiskare. Går det till att fiska från en SUP-bräda? - Japp. Och det går till och med att fiska från sin vanliga bräda. Allt beror på vilken typ av fisk man är ute efter, och i vilka förhållanden man fiskar. Vissa gillar att kunna ankra upp för att stå kvar på samma ställa, vissa vill driva. De som är riktigt engagerade i fiske från brädan har givetvis både flera spöhållare och förvaringsboxar för fångst etc.

Om man vill köpa sin egen bräda. Vad är det viktigaste att tänka på? - Du skall utgå från din kroppsstorlek, som vikt och längd. Fundera på var och hur du vill använda din bräda. Kommer du exempelvis paddla mycket i öppet hav eller främst glida runt i en å. Och satsa på en bräda och paddel i hög kvalitet, även om det kan verka lockande att köpa en billig på en byggmarknad eller ett prylvaruhus.

Vi har sett att det finns människor som gör yoga på en SUP-bräda. Är det ens möjligt för en “vanlig” person att göra? - SUP-yoga är för vanliga människor! Och att göra det på en bräda är egentligen inte konstigare än att man förflyttar yogamattan till ett underlag som är rörligt och mjukt. Vissa "vanliga" människor, som aldrig yogat, och som testar SUP-yoga, dom har dessutom ibland lättare att slappna av på brädan.

Maria, berätta något om dina bästa SUP-äventyr!? - Varje tur eller session är ju ett unikt äventyr i sig. Och det finns otroligt många fina minnen från paddlingarna från mina tre år då jag var bosatt på den Karibiska ön Guadeloupe... Men Sverige är ett otroligt land och verkligen ett land för att uppleva Ståpaddling och i somras, helt oplanerat, så dök det upp en fantastisk sydlig vind som skapade perfekta förhållanden för downwind i Onsala-fjorden. (Downwind innebär att man paddlar i medvind och har både vinden och vågorna i ryggen som drivkraft. Man startar på en punkt och avslutar på en annan.) Denna sommardagen samlade vi ihop en liten grupp paddlare på mycket kort varsel, några för första gången på downwind, och sedan gav vi oss ut. Lyckan att dela en våg med dessa vänner, och att samtidigt transporteras gemensamt genom en böljande och blåsig fjord. Det är ett sånt där bra och fint litet äventyr som egentligen alltid ligger alldeles runt hörnet.

På Marias webbsida corpo.se så läggs nya och spännande kurser upp i både ståpaddling och sup-yoga. Ibland befinner dom sig i de centrala delarna av Göteborg med Vallgraven som utgångspunkt, och ibland är det nere i Varberg, eller en blåsig dag i Onsalafjorden.

Vi använder Cookies för att förbättra vår sida och ditt äventyr. Du godkänner användningen av cookies genom att stänga denna ruta eller surfa vidare på webbplatsen.
OK

INTO THE WILD


Vi är rädda om den fina natur vi har och vill kunna njuta av den under en lång tid framöver. Därför säljer vi bara produkter och tjänster som vi tror på och som du kommer kunna använda under en lång tid framöver. Välkommen att besöka vår upplevelsebutik i Borås. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Besök vår Instagram
Besök vår facebooksida
Besök oss på Youtube

ÖPPETTIDER: MÅNDAG-FREDAG 10–18
LÖRDAG 10–15 · SÖNDAG 11–15

VILDLANDSFABRIKEN AB · GETÄNGSVÄGEN 38
504 68 BORÅS, SVERIGE · TEL: 033-41 15 66
0704-93 74 46 · KUNDSERVICE@VILDLAND.COM